کدخبر: ۷۹۵۵۱
۰۳ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۰۷:۰۸
چاپ

برگی از تاریخ دفاع مقدس؛

ناگفته های جنگ به روایت رزمنده گچسارانی / شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

رزمنده گچسارانی دفاع مقدس گفت: دفاع مقدس به فرموده حضرت امام(ره)نقش دانشگاه انسان سازی را داشت و حضور در این دانشگاه بسیار سازنده و درس آموز بود و هر کسی در آن محیط قرار می گرفت به جز خدا به چیز دیگری فکر نمی کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی‌ «آفتاب گچساران» ، دوران هشت‌ساله دفاع مقدس نمودار مجموعه‌ای از برجسته‌ترین افتخارات ملت ایران در دفاع از مرزهای کشورمان و جان‌فشانی دلاورانه در پای پرچم برافراشته اسلام و قرآن است، در این دوران جوانان و جوانمردان رشید و پاک‌سرشت با آگاهی و درک والای خود موقعیت حساس کشور را تشخیص دادند و وظیفه‏ بزرگ جهاد درراه خدا را مشتاقانه پذیرا شدند.

پس هر ملتی که چنین دلاوران آگاه و شجاعی را در دامان خود پرورده باشد حق دارد به آنان ببالد و آنان را الگوی تربیت جوانان خود در همه دوره‌ها بداند، بنابراین به مناسبت چهل و چهارمین سالگرد آغاز دفاع مقدس گفت‌وگویی با «اسکندر سیناء» از رزمندگان دوران دفاع مقدس داشتیم که آن را در ادامه می‌خوانید.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران:در ابتدا خود را برای ما معرفی کنید و اینکه در چه سالی وارد جبهه شدید و چه مدت حضور داشتید؟

‎ بسمه الله الرحمن الرحیم

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي هَدَانَا لِهَٰذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللَّهُ

‎ابتدا هفته دفاع مقدس را خدمت ملت ولایت مدار و شهیدپرور، خصوصاً رزمندگان، خانواده‌های  معظم شهدا، جانبازان و آزادگان سرافراز دوران دفاع مقدس در سراسر میهن اسلامی تبریک و گرامی می‌داریم یاد و خاطره شهیدان را.‎بنده اسکندر سیناء و کارمند بازنشسته شرکت بهره‌برداری نفت و گاز گچساران هستم که خداوند توفیق داد در سه نوبت به مدت 6 ماه در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل حضورداشته باشم.

آفتاب گچساران: اولین اعزام شما از کدام منطقه بود و از چه طریقی اعزام شدید؟

‎بنده در اولین اعزام بسیجیان گچساران ثبت‌نام کردم، اما به علت شرایط جسمی از اعزام محروم ماندم تا اینکه در آبان 1361 از طریق بسیج سپاه ناحیه گچساران به منطقه جنوب و منطقه عملیاتی دشت عباس و عین خوش اعزام شدم.

آفتاب گچساران: قدری از حال و هوای آن دوران، هم‌رزمان، دوستان و… بفرمایید؟

‎در بدو انقلاب، سال تحصیلی 57-58 سال سوم راهنمایی بودم درواقع با توجه به شور و هیجانات نوجوانی و جوانی، حقیقتاً خیلی پرتحرک و با جنب‌وجوش بودم لذا در تشکل‌های خودجوش مردمی در گچساران و باشت فعالیت داشتم.

در کمیته‌های انقلاب اسلامی ابتدا عضو افتخاری و بعداً کادر شدم، در آغاز جنگ عراق علیه ایران (مهر 59) در دبیرستان دکتر شریعتی آن زمان (ولایت) پایه دوم دبیرستان در رشته ریاضی سال تحصیلی را شروع کردیم با شکل‌گیری کمیته‌های انقلاب و سپاه پاسداران و جهاد سازندگی ما جمعی از دوستان در اوقات فراغت خصوصاً تابستان‌ها به‌صورت افتخاری و نیمه‌وقت در بخش‌های فرهنگی و تشکل‌های دانش‌آموزی ازجمله انجمن‌های دانش‌آموزی فعالیت داشتیم.

با شروع جنگ با جمعی از همکلاسی‌ها تصمیم گرفتیم کلاس‌های درس را تعطیل و به رزمندگان جهت دفاع از کشور بپیوندیم اما هم‌خانواده‌ها وهم شرایط تحصیل و بعضاً جوی که گروهک‌های منحرف از انقلاب در مدارس پیش می‌آوردند که نیاز به  مبارزه بی‌امان فرهنگی و سیاسی با آن‌ها در مدارس بود، لذا متولیان امر آموزش به‌راحتی اجازه نمی‌دادند که مدارس از وجود بچه‌های مذهبی و انقلابی خالی شود.

نهایتاً با ترفندها و خواهش و تمنا از خانواده‌ها و رونق گرفتن انجمن‌های اسلامی و شناخت بیشتر مردم از گروهک‌های معاند و اولویت حضور در جبهه‌های جنگ با دشمن بعثی سرانجام در آبان سال 61 به‌اتفاق جمعی از همکلاسی‌ها پس از یک دوره یک‌ماهه آموزش امدادگر از طریق ناحیه مقاومت بسیج شهرستان گچساران به منطقه جنوب اعزام شدیم.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران: چگونه شد که به فکر جبهه رفتن افتادید؟

‎به هر صورت در کشور، انقلاب مردمی به رهبری امام خمینی (ره) به وجود آمده بود و استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا، صدام را فریب دادند تا به کشور ما حمله کند، چون در آن زمان هنوز ارتش نتوانسته بود به‌طور کامل بازسازی شود و سپاه پاسداران هم نوپا بود و تجهیزات لازم و کافی هم وجود نداشت، لذا امام برای دفاع از کشور دستور بسیج عمومی‌دادند و ماهم برحسب وظیفه به ندای امام و رهبرمان لبیک گفتیم و در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل حضور یافتیم بنابراین ‎یک وظیفه شرعی و ملی بود.

آفتاب گچساران: عکس‌العمل خانواده از رها کردن تحصیل و رفتن به جبهه چگونه بود؟

‎در اوایل جنگ به علت شرایط سخت و شوکه شدن مردم از حمله رژیم بعث عراق به ایران معمولاً خانواده‌ها مخالفت می‌کردند که دانش آموزان محل درس و تحصیل را تعطیل و به میدان جنگ بروند ولی بعد از مدتی که حضرت امام رحمت‌الله علیه پیام بسیج عمومی‌دادند با شوق و هیجانی که در جوانان پیش آمد خانواده‌ها هم رضایت و رغبت خود را نشان می‌دادند.

در مرحله اول من مادرم با توجه به شرایط جسمی و نگرانی برای تحصیل مخالفت می‌کرد ولی بعداً که صحبت می‌کردم که جبهه نیاز دارد باید به دفاع از کشور بپردازیم قانع شدند ولی روز اعزام بسیار گریه می‌کرد و التماسم می‌کرد که مواظب باش از درس و تحصیل عقب نمانی.

آفتاب گچساران: ‎در طول دوران دفاع مقدس عنایت خدا را در کجا و چگونه دیدید؟

عنایات و کمک‌های خدا در دوران دفاع مقدس زیاد بود همین‌که رزمندگان اسلام با کمترین امکانات و تجهیزات نظامی در مقابل دشمنی که تحت حمایت نظامی، تسلیحاتی، مالی ابرقدرت‌های غرب و شرق و حدود ۳۷ کشور بود و مجهز به پیشرفته‌ترین تجهیزات و سلاح‌های نظامی روز دنیا بود، ایستادگی و مقاومت و حتی پیروز میدان بود، خود نیز بزرگ‌ترین معجزه خداوند در قرن بیستم بود.

اما برای خود من اساسی‌ترین عنایت خداوند را این می‌دانم که با شرایط جسمی (پای مصنوعی) توفیق داد که به‌عنوان یک رزمنده در سه نوبت سال‌های 61 و 62 و 65 توانستم در جبهه‌ها حضور یابم و دین خود را هرچند کوچک و بی‌مقدار به انقلاب، اسلام و میهن عزیزم ادا کنم.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران: در کدام عملیات شرکت داشتید؟

در طول سه نوبت که در جبهه بودم توفیقی پیدا نکردم در عملیاتی شرکت داشته باشم ولی دریکی دو حمله (پاتک) دشمن در سال‌های ۶۱ منطقه عین خوش و ۶۲ منطقه عملیاتی تنگه ابوغریب در خط مقدم حضور داشتم که با عنایت خدا و تلاش رزمندگان اسلام در هر دو جبهه دشمن با به‌جای گذاشتن تلفات سنگین مجبور به عقب‌نشینی شد.

آفتاب گچساران: نقش رزمندگان استان و گچساران را در دفاع ‎مقدس از دیدگاه خود چگونه ارزیابی می‌کنید؟

من در حدی نیستم که بخواهم نقش رزمندگان ظفرمند استان و شهرستان که حماسه‌های ماندگاری در عملیات‌های مختلف آفریده‌اند و شهدای زیادی تقدیم اسلام و نظام جمهوری اسلامی نموده‌اند را بخواهم ارزیابی کنم.

ولی همین‌قدر می‌توان گفت که هرکجا خطی یا جبهه‌ای تحویل بچه‌های استان و شهرستان گچساران می‌دادند با رشادت‌ها و ایثارگری‌های فراوان استحکام می‌یافت و دشمن در آن جبهه نه‌تنها تحرکی و نفوذی نمی‌توانست داشته باشد بلکه خواب و آرامش را از عراقی‌ها گرفته بودند.

رزمندگان استان و خصوصاً گچسارانی‌ها در عملیات‌های مختلفی ازجمله عملیات ثامن‌الائمه در آبادان، طریق‌القدس در بستان، فتح المبین دشت عباس، بیت‌المقدس خرمشهر، والفجر در شهر هانی و فکه، خیبر در جزایر مجنون، والفجر در فاو، کربلاهای ۴ و ۵ در اروندرود و والفجر ۲ در حاج عمران و ... شرکت فعال و پیروزمندانه‌ای داشتند، خصوصاً حماسه پد خندق در دوران پایانی جنگ که به‌عنوان یک حماسه جاویدان و افتخاری بزرگ برای استان و شهرستان گچساران در طول تاریخ ماندگار خواهد ماند.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران: تصویری فراموش‌نشدنی از جبهه را برای ما بیان کنید؟

جبهه آن زمان برای رزمندگان به فرموده حضرت امام رحمت‌الله علیه نقش دانشگاه انسان‌سازی را داشت. حضور در این دانشگاه بسیار سازنده و درس‌آموز بود و هرکسی در آن شرایط و محیط قرار می‌گرفت به‌جز خدا به چیز دیگری فکر نمی‌کرد. در بین رزمندگان هم تعاون، همدلی، اتحاد، نظم، اخلاص، ایثار، ازخودگذشتگی، محبت و مهربانی، دعا، نماز و عبادات بود و می‌توان گفت یک قطعه‌ای از بهشت بود.

در شب‌های فراموش‌نشدنی عملیات‌ها، گذر از نقطه رهایی، یک تولد دوباره بود. همه تعلقات دنیوی و دست و پاگیر را پشت خاک‌ریزها جا می‌گذاشتند و مثل یک کبوتر سبک‌بال و آزاد از قفس به اوج آسمان‌ها می‌رفتند، مثل یک قایق دل به دریای طوفانی می‌زدند. جایی که دست آدم‌ها به هیچ جا جز خدا بند و گرم نبود. رها شدن از همه قیدوبندها و منیت‌های دنیوی، فقط کاری بدنی و جسمی نبود بلکه یک هجرت روحی و معنوی هم بود.

دیدن روشنایی صبح عملیات مثل یک تولد زیبا بود، دیدن نور خورشید پس از یک‌شب سخت، انفجار گلوله، گاه باران و گاه سرما و زخم و شهادت و اسارت، نه‌تنها تولد آدم‌های بازمانده از قافله بود بلکه تولید یک حیات هم بود.

گذشتن از میان باران افقی تیر و گلوله و جان به دربردن از میان باران‌های عمودی خمپاره و توپ نزدیکی و درهمی مرگ وزندگی را حکایت می‌کرد. در این میان آنچه جاودانگی و همیشگی است زندگی و تلاش درراه خدا و برای خداست که مقدس است. جنگ، اگرچه طولانی شد اما مثل رگبار بهاری، مثل رودی همیشه جاری است.

جنگ آتشی است که جسم و روح را می‌سوزاند تا از میانش گل زندگی سر برآرد. جنگ، اگرچه سیاه و زشت و تلخ است، اما قهرمانانی را می‌سازد وزندگی را با هنرنمایی شجاعت رزم‌آوران و ایثارگری و عشق‌بازی عشاق در محضر معشوق خالق یکتا و محبوب لذت‌بخش و نوید صبح صادقی را می‌داد. جنگ جلوه‌گاه آزمایش رزمندگان بود جلوه‌گاه مردان خدا و شجاعت رزمندگان کجا غیر از میدان نبرد در دل آتش و دود و خون ظهور و بروز پیدا می‌کند؟!

اکنون‌که قریب 36 سال از پایان جنگ باآن‌همه سختی، ویرانی و کشتار گذشته اما هنوز جنگ دانشگاه خودسازی و رزمندگان، آموزگاران ما و فرزندان ما هستند. در جنگ دفاع مقدس مردمان این سرزمین در برابر زور ظالم سرخم نکردند، تن به خواری ندادند، با دست‌خالی ایستادند و آیین و میهن خود را پاس داشتند.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران: آیا باهم‌رزمانتان هنوز ارتباط دارید؟ چند تن از هم‌رزمان شهیدتان را نام ببرید؟

سرمایه اصلی من وجود رفیقان و دوستان خوبی است که در دوران انقلاب، دوران تحصیل و دفاع مقدس و حضور در نهادهای انقلابی ازجمله کمیته‌های انقلاب اسلامی و محیط کار در جبهه تولید شرکت نفت و گاز گچساران دارم.

بله. با اغلبشان در ارتباطم به دیدارشان می‌روم یا بعضاً آن‌ها لطف می‌کنند به من سرمی زنند با تماس‌های تلفنی یا از طریق پیامک و فضای مجازی ارتباط‌ها برقرار است. گاهی دلم یاد شهیدان می‌کند می‌روم زیارت گلزار شهدا آرام می‌گیرم. دوستان مرا به بزرگی خود ببخشند ولی جهت  تبرک نام دوستان شهیدم را می‌برم تا شاید در قیامت شفیع من عقب‌مانده از قافله باشند.

۱. شهید «جعفر سجده‌ای» از دوران آغازین انقلاب، تحصیلات دبیرستان اغلب در فعالیت‌های فرهنگی و انقلابی باهم بودیم.

۲. شهید «اقبال مرادپور» دوست دوران انقلاب و تحصیل در فعالیت‌های مذهبی و فرهنگی کنارش بودم.

۳. شهید «چراغی» اهل روستای گناوه دوست و هم‌رزم.

۴. شهید «ولی گماری» دوست و همکار در کمیته انقلاب اسلامی گچساران.

۵. شهید «اشکو» دوست و همکار در کمیته انقلاب اسلامی.

۶. شهید «سعید چهارده چریک» دوست دوران انقلاب.

۷. شهید «احمدرضا تاج گردون» دوست دوران انقلاب.

۸. شهید «ابوذر دهقان» دوست و هم‌رزم از سپاه کازرون.

۹. شهید «فریدون قبادی» دوست دوران تحصیل و پاسداری.

۱۰. شهید «زمانی» دوست و هم‌رزم از سپاه کازرون.

۱۱. شهید «محمدتقی عمران پور» دوست دوران انقلاب و پاسداری.

دوستان شهید دیگری دارم که شاید مجال شما اجازه ندهد که بخواهم نام ببرم امیدوارم ازسر تقصیر بنده بگذرند.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران: خاطره‌ای که برایتان سختی و مشقت‌های دوران دفاع مقدس را تداعی می‌کند، تعریف کنید؟

در دوران دفاع مقدس خاطره‌های فراوانی از آغاز جنگ و اشغال تعدادی از شهرهای جنوبی مثل خرمشهر، هویزه، بوستان، سوسنگرد در جنوب و شهرهایی در غرب کشور و مهاجرت هم‌وطنان از شهر و دیار خود به شهرهای دیگر کشور و بمباران‌هایی مستمر و مداوم شهرها، فرودگاه‌ها، مراکز صنعتی در بسیاری از شهرهای کشورمان، دلهره و نگرانی دلسوزان نظام و مظلومیت مردم ایران همه و همه سختی‌ها و مشقت‌های فراوانی بود که در دوران دفاع مقدس نمایان بود.

 اما فارغ از همه این مشکلات آنچه بر ما سخت گذشت زمانی بود که قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران پذیرفته شد و بیانیه حضرت امام که اعلام نمودند پذیرش قطعنامه جام زهری است که می‌نوشم برای رزمندگان خیلی سخت و طاقت‌فرسا بود! و حماسه پد خندق برای بچه‌های گچساران که در این نبرد تعدادی از رزمندگان گچساران مظلومانه به اسارت دشمن درآمدند و خون همه را به جوش آورده بود ولی قطع‌نامه پذیرفته‌شده بود و کاری دیگر کارساز نبود.

آفتاب گچساران: از احساس خود در هفته دفاع مقدس بگویید؟

ما نباید تجلیل از شهدا، رزمندگان، ایثارگران، جانبازان و آزادگان را فقط به هفته دفاع مقدس محدود کنیم بلکه دفاع ما ازآن‌جهت مقدس نام گرفت که مجاهدانش، پای در خاک و سر بر افلاک داشتند. در آسمان مشهور و در زمین گمنام وبی نشان بودند. بزرگ‌ترین و ارزشمندترین ذخایر این ملت بودند و هستند و زیباترین، پرافتخارترین و مهم‌ترین بخش از تاریخ کشورمان را رقم زدند.

عزت، شرف، استقلال، امنیت و حراست از تمامیت ارضی ما مرهون رشادت و ایثار آنان است. پس جا دارد که یاد و خاطره همه مجاهدان در عرصه دفاع در مناسبت‌های مختلف و حتی شئون زندگی، خصوصاً هفته دفاع مقدس در سراسر شهرها، بخش‌ها و روستاهای کشور پهناورمان گرامی داشته شود.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران:تصویری فراموش‌نشدنی از جبهه را برای ما بیان کنید؟

در دفاع مقدس مردمان این سرزمین در برابر زور ظالم سرخم نکردند، تن به خواری ندادند، با دست‌خالی ایستادند و آیین و میهن خود را پاس داشتند. جنگ علی‌الظاهر تمام شد اما خاطرات و درس‌آموزهای آن از یادها و خاطره‌ها نمی‌روند.

هرکس که در این جنگ قدمی برداشته یک رزمنده و قهرمان ملی است که برای خلق حماسه‌ای کوشیده است. رزمندگان هشت سال دفاع مقدس برای اسلام، میهن و لبخند گل روی امام خمینی (رحمت‌الله علیه) عاشقانه جان فشاندند و نامشان و یادشان جاودانه در تارک تاریخ می‌درخشند و خذلان و خواری ابدی برای آتش‌افروزان بعثی و همه  حامیان و راضیان و خاموشان در طول تاریخ خواهد ماند.

آفتاب گچساران: هر آنچه از کلمات زیر به ذهنتان می‌رسد، کوتاه بفرمایید؟

امام زمان (عج): صاحب اصلی انقلاب اسلامی

رهبر معظم انقلاب: جانشین به‌حق امام مهدی (عج)

کربلا: نهایت مظلومیت

‎ گردان: تیپ امام حسین (ع)_گردان بهداری

شهید: شهید جعفر سجده‌ای

راهیان نور: دیدارکنندگان قطعه‌ای از بهشت

نسل جوان امروز: حماسه‌سازان عرصه علم و تولید

نسل جوان دیروز: مجاهدان فی سبیل الله

شهادت: کلید بهشت

390 شهید گچساران:390 ستاره درخشان آسمان شهرمان

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

آفتاب گچساران: صحبت پایانی خود را به‌عنوان حسن ختام بفرمایید؟

از اینکه جنابعالی این مصاحبه را ترتیب و فرصتی به من دادید تا بتوانم راجع به هفته دفاع مقدس مطالبی هرچند کوتاه بیان کنم تقدیر و تشکر دارم، امیدوارم به مناسبت‌های مختلف پای صحبت رزمندگان عزیز خصوصاً بسیجیان که باکمال اخلاص و بدون چشم و داشت پای به عرصه جبهه گذاشتند. خاطره‌ها و مطالب آموزنده آن‌ها ثبت و ضبط نموده و به نسل‌های حال و آینده انتقال دهید.

از این فرصت استفاده کرده به‌عنوان یک برادر کوچک نیز توصیه‌ای به ملت عزیز خصوصاً هم استانی‌ها و هم شهرستانی‌های گرامی‌دارم که شرایط فعلی کشورمان شبیه دوران دفاع مقدس، در حال جنگ با استکبار جهانی به سرکردگی آمریکای زورگو و ظالم هستیم اما شیوه این جنگ با روش دوران دفاع مقدس متفاوت است.

امروز آمریکا با جنگ شناختی واردشده لذا ما باید ضمن شناخت از شیوه‌های مختلف آرایش جنگی دشمن با اتحاد، همدلی، مقاومت و تحمل دشواری‌ها، کمبودها و برخی ناملایمات و بی‌عدالت‌های که بعضی افراد ناآگاه وبی انصاف در درون دستگاه‌های اجرایی  پیش می‌آورند با یادآوری شرایط دوران دفاع مقدس و سرسختی و جان‌فشانی نیروها در جبهه تولید و سلامت و امنیت را یاری کنیم و از گذرگاه دشوار تاریخی به‌خوبی عبور کنیم.

به‌پاس خون‌های بر زمین ریخته شهدای دفاع مقدس و دوران انقلاب و مدافعان حرم اهل‌بیت (ع) و به‌ویژه 390 شهید شهرستان گچساران با خود عهد کنیم که برای عزت، سعادت و بالندگی کشور، استان و شهرستان از هیچ کوششی فروگذار ننماییم.

در پایان گرامی می‌دارم یاد و نام امام راحل و آرزوی سلامتی و عزت روزافزون برای مقام معظم رهبری و در این مناسبت مهم تاریخی (هفته دفاع مقدس)، بنابراین مراتب احترام، فروتنی خویش را به آحاد ملت سرافراز ایران عزیز و یادگاران دوران دفاع مقدس، رزمندگان، ایثارگران، آزادگان، خانواده‌های معظم و معزز شهدا و جهادگران و حماسه‌آفرینان در جبهه تولید و صنعت صمیمانه ابراز می‌دارم.

شهادت «همکلاسی‌ها» در قطعه ای از بهشت+ تصاویر

در پایان از «اسکندر سیناء» رزمنده دوران دفاع مقدس که در این گفت و گو ما را یاری کردند ،تشکر می کنیم.

انتهای خبر/

پربیننده ترین ها