آفتاب گچساران گزارش می دهد؛
روزهای خوش کشاورزان در «دشت لیشتر» گچساران+ تصاویر

دشت لیشتر گچساران یکی از مناطق حاصلخیز کشاورزی در جنوب غرب ایران به شمار میرود که به دلیل خاک مرغوب، منابع آب مناسب و اقلیم گرم و نسبتاً مرطوب، ظرفیت بالایی برای کشت انواع محصولات کشاورزی دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «آفتاب گچساران» ،کشاورزی یکی از مهمترین ارکان جوامع انسانی است که از گذشتههای دور تا به امروز، نقش بنیادینی در شکلگیری تمدنها، بقای انسان و توسعه پایدار ایفا کرده است. اهمیت این بخش از جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی قابلبررسی است. مهمترین نقش کشاورزی، تأمین مواد غذایی موردنیاز بشر است. با افزایش جمعیت کشورمان، نیاز به غذا نیز بیشتر میشود و کشاورزی بهعنوان تأمینکننده اصلی غذا، نقشی کلیدی در جلوگیری از گرسنگی و سوءتغذیه دارد. خودکفایی غذایی از مسائل راهبردی جامعه ایرانی به شمار میرود و بدون کشاورزی پویا، تحقق این هدف امکانپذیر نیست.
بخش قابلتوجهی از جمعیت کشورمان در بخش کشاورزی فعالیت میکنند. این بخش نهتنها اشتغالزا است، بلکه منبع درآمد بسیاری از خانوادههای روستایی و عشایری نیز به شمار میرود. توسعه کشاورزی میتواند فقر را کاهش دهد و باعث رشد اقتصادی مناطق محروم شود. کشاورزی، علاوه بر تولید محصولات غذایی، زمینهساز توسعه صنایع وابسته مانند صنایع غذایی، نساجی، چوب، داروسازی و... است. همچنین، صادرات محصولات کشاورزی میتواند منبع ارزآوری برای کشورمان باشد و در بهبود تراز تجاری تأثیر مثبت داشته باشد.
اگر کشاورزی بهصورت اصولی و پایدار انجام شود، میتواند به حفظ منابع طبیعی مانند آب، خاک و تنوع زیستی کمک کند. کشاورزی ارگانیک، استفاده از روشهای نوین آبیاری، کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی ازجمله راهکارهایی هستند که کشاورزی را با محیطزیست سازگارتر میکنند. توسعه کشاورزی، موجب ایجاد فرصتهای شغلی و اقتصادی در روستاها میشود که این موضوع میتواند از مهاجرت بیرویه روستاییان به شهرها جلوگیری کرده و به تعادل جمعیتی نیز کمک کند.
امروزه کشاورزی بخشی از فرهنگ، سنتها و هویت ملی بسیاری از جوامع است. جشنها، آیینها، ضربالمثلها و ادبیات شفاهی بسیاری از ملتها با فعالیتهای کشاورزی پیوند خوردهاند. کشاورزی نهتنها یک فعالیت اقتصادی، بلکه بنیان بسیاری از ابعاد زندگی بشر است. توسعه پایدار و علمی این بخش، بهویژه در شرایط تغییرات اقلیمی و چالشهای زیستمحیطی، از ضرورتهای مهم امروز و آینده جامعه است و توجه به کشاورزی یعنی همان توجه به آینده مردم است.
دشت لیشتر قطب کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد
با این تفاسیر نیز «دشت لیشتر» در شهرستان گچساران یکی از مناطق حاصلخیز و مهم درزمینهٔ کشاورزی در جنوب غرب ایران به شمار میرود. این دشت به دلیل خاک مرغوب، منابع آب نسبتاً مناسب مانند سد کوثر و اقلیم گرم و نسبتاً مرطوب، ظرفیت بالایی برای کشت انواع محصولات کشاورزی دارد. البته رونق کشاورزی در دشت لیشتر گچساران به دلایل مختلفی در سالهای اخیر موردتوجه قرارگرفته است. این دشت یکی از مناطق حاصلخیز استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار میرود و ظرفیت بالایی برای توسعه کشاورزی دارد.
وجود سد کوثر و منابع زیرزمینی مناسب باعث تأمین آب کشاورزی در دشت لیشتر شده است. اگرچه استفاده از سیستمهای نوین آبیاری مانند آبیاری قطرهای و بارانی نیز نقش مهمی در بهینهسازی مصرف آب داشتهاند. دشت لیشتر دارای خاکهای رسوبی و غنی از مواد معدنی است که برای کشت محصولات متنوعی چون گندم، جو، ذرت و سبزیجات مناسب است؛ بنابراین در این منطقه محصولات متنوعی ازجمله گندم و جو، صیفیجات مثل خیار، گوجهفرنگی، هندوانه، میوههایی مانند انگور، انار، انجیر و انواع مرکبات، کُلزا و سایر دانههای روغنی، گیاهان دارویی و گلخانهای تولید میشود.
بااینحال نیز اجرای طرحهای کشاورزی نوین، ارائه تسهیلات کمبهره به کشاورزان و احداث زیرساختهای لازم مانند جادههای بین مزارع نقش مهمی در توسعه کشاورزی دشت لیشتر داشته است. مردم محلی بادانش سنتی و تجربه زیاد در کشاورزی نقش فعالی در بهرهبرداری از منابع طبیعی دارند و با حمایتهای فنی نیز بهرهوری مزارع را افزایش دادهاند. همچنین استفاده از چاههای عمیق و آب سد کوثر در برخی زمینها؛ در سالهای اخیر برخی طرحهای آبیاری نوین (قطرهای و بارانی) نیز در این دشت پیادهسازی شدهاند؛ اما خشکسالیهای دورهای، کاهش سطح آبهای زیرزمینی، کمبود ماشینآلات مدرن، مشکلات بازار فروش و نبود صنایع تبدیلی محلی از چالشهای این دشت محسوب میشود که با سرمایهگذاری در آبیاری هوشمند، توسعه گلخانهها و ایجاد صنایع غذایی کوچک، دشت لیشتر میتواند به قطب کشاورزی نواحی جنوب غربی ایران هم تبدیل شود.
نقش سد کوثر در تأمین آب کشاورزی
سد کوثر با ذخیرهسازی مناسب آب، تأثیر بسزایی در تأمین آب موردنیاز برای کشاورزی دشت لیشتر داشته است. این سد توانسته است کشاورزی معیشتی را به کشاورزی اقتصادی تبدیل کرده و به رونق بیشتر این بخش کمک کند. با بهبود زیرساختهای آبیاری و تأمین آب پایدار، کشاورزان دشت لیشتر قادر به کشت محصولات متنوعی شدهاند. این تنوع کشت، علاوه بر تأمین نیازهای محلی به افزایش درآمد و بهبود معیشت کشاورزان منطقه کمک کرده است؛ اما باوجود پیشرفتهای حاصلشده، تکمیل و بهرهبرداری کامل از طرحهای آبرسانی نیازمند تأمین اعتبارات مالی کافی است. همچنین، مدیریت بهینه منابع آب و توسعه صنایع تبدیلی و بازاریابی محصولات کشاورزی از دیگر نیازهای اساسی برای تداوم رونق کشاورزی در دشت لیشتر محسوب میشود.
مدیر بهرهبرداری و نگهداری سد کوثر گچساران در گفتگوی اختصاصی با این پایگاه تحلیلی خبری درباره مزیتهای این سد در جنوب کشور گفت: باید توجه داشت که سد مخزنی کوثر در سال 73 با سفر پربرکت مقام معظم رهبری به استانمان وارد فاز اجرایی شد، در سال 81 عملیات احداث سد به پایان رسید و در سال 84 نیز اولین آب شرب به شهرهای حاشیه خلیجفارس نیز فرستاده شد.
اکبر خدری افزود: در حال حاضر نیز «سد کوثر» تأمینکننده آب شرب دو میلیون و 500 هزار نفر از هموطنان در جنوب کشور و در بخشهای از پنج استان بوشهر، فارس، هرمزگان، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد است درحالیکه 5 هزار هکتار از اراضی کشاورزی دشتهای لیشتر و خیرآباد گچساران هم توسط سد کوثر تأمین آب میشوند.
وی ادامه داد: بنابراین سالانه حدود دو تا سه هزار هکتار در مناطق لیشتر و خیرآباد هم زیر کشت میروند، بهطوریکه در دشت لیشتر چهار ایستگاه پمپاژ بهصورت تکمیل و یا در حال احداث وجود دارد که وقتی وارد فاز بهرهبرداری شوند تمام پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی این مناطق را آبیاری خواهد کرد.
مدیر بهرهبرداری سد کوثر تصریح کرد: سالانه حدود 20 میلیون مترمکعب از آب سد کوثر به صنعت اختصاصیافته است بااینحال نیز تقریباً 80 میلیون مترمکعب در سال رهاسازی برای مصارف زیستمحیطی و حقابه پاییندست سد در نظر گرفتهشده است، بنابراین 140 میلیون مترمکعب برای مصارف شرب و حدود 70 میلیون مترمکعب برای مصارف کشاورزی از سد کوثر نیز تأمین آب (خیرآباد و لیشتر) میشوند.
خدری اظهار کرد: بااینوجود نیز بهطور سالانه بحث رهاسازی آب از سد کوثر در مسیر رودخانه خیرآباد را داریم، این امر از طریق رودخانه خیرآباد و در ادامه به رودخانه زهره و در سد تنظیمی «آسک» برای شرب مردم شهرستانهای هندیجان، بهبهان و زیدون رهاسازی میشود که در این سالهای اخیر که خوزستان با تنش آبی مواجه بود با رهاسازی توانستیم بخش زیادی از این تنشهای آبی را نیز مرتفع کنیم.
مدیر بهرهبرداری سد کوثر تصریح کرد: البته در شرایطی که این سالها الگوی بارندگیها نیز عوضشده است و با توجه به تغییرات اقلیمی، پس بهترین روش مهار آب استفاده از سازههایی همچون سدها و آببندها است درنتیجه در فصول مختلف خشکسالی و کمبارشی مشکلات نیز کمتر خواهند شد.
اشتغالزایی بخش کشاورزی برای جوانان
وی افزود: بنابراین جدا از خدماتی که در سد کوثر انجام میشود، بخش کشاورزی هم بسیار حائز اهمیت است که سالانه حدود دو تا سه هزار هکتار از اراضی منطقه زیر کشت میرود هرچند موجبات اشتغالزایی و معیشت مردمان منطقه را فراهم آورده و بهتبع گردش سرمایه در شهرستان گچساران و بهتبع استان نیز افزایشیافته است.
خدری گفت: اگرچه امروز دشتهای لیشتر و خیرآباد گچساران به برکت سد کوثر به قطب کشاورزی استانمان تبدیلشده است کما اینکه در سالهای گذشته این مناطق چندان ارزش خاصی هم نداشتند اما در حال حاضر بسیاری از جوانان شهرستان در این اراضی مشغول کشاورزی هستند و فرصتهای شغلی مطلوبی هم به وجود آمده است.
مدیر بهرهبرداری سد کوثر تصریح کرد: اما قابلتوجه عزیزانی که دغدغه زیستمحیطی دارند اینکه وقتی سازهای همچون سد بخواهد ساخته شود، یک برنامه منابع مصارف و اهرم اجرایی دارد و این برنامه منابع مصارف از طریق مدیریت منابع آب ایران ابلاغ میشود، پس ابتدابهساکن با توجه به نوع سد و اهداف آن، رهاسازی آب به جهت زیستمحیطی برای هر سدی منظور میشود درحالیکه سد کوثر همانطور که گفته شد حدود 80 میلیون مترمکعب رهاسازی برای محیطزیست و حقابه بران پاییندست دارد.
مزیتهای بارز سد کوثر برای جنوب کشور
خدری در ادامه اظهار کرد: سالهای خشکی را تجربه کردیم و با توجه به اینکه دبی رودخانههایی همچون خیرآباد در فصول گرم به 2.5 تا 3 مترمکعب بر ثانیه میرسد و اگر سد کوثر این جریان را تقویت نمیکرد، آب حتی وارد برخی استانها هم نمیشد اما توانستیم با مهار سیلابها در فصول تر سال، آب را نیز در فصول خشک به مناطق جنوبی هدایت کنیم و این ویژگی ازجمله امتیازات بارز سد کوثر است.
وی افزود: رودخانههای زهره و خیرآباد پس از عبور از خوزستان به خلیجفارس میریزند و عملاً وقتی وارد خوزستان که میشوند قابلیت شرب خود را از دست میدهد اما سد کوثر این مشکل را مرتفع کرده است، بااینوجود نیز تنها دشتی که در کهگیلویه و بویراحمد سالانه سطح آب زیرزمینیاش نهتنها پایین نمیرود بلکه بالاتر هم میرود همین «دشت لیشتر» است که به برکت سد کوثر این مشکل نیز احساس نمیشود.
مدیر بهرهبرداری سد کوثر تصریح کرد: بنابراین در کهگیلویه و بویراحمد سالانه حدود 10 تا 11 میلیارد مترمکعب روان آب وجود دارد که تنها نزدیک به 3.5 میلیارد مترمکعب آن مهار میشود و مابقی از استان خارج میشود درحالیکه بیشتر این روان آبها نیز در فصول تر و زمان سیلابها بدون استفاده مفید وارد دریا میشود اما وجود سدها و سازهای مهار آب بیشازپیش در این استان احساس میشود.
خدری گفت: البته وجود سدهایی همچون سد «تنگ سرخ» در شهرستان بویراحمد، سد «چمشیر» گچساران و سد «آبریز» در حوزه کهگیلویه نیز ضروری به نظر میرسند که میتواند از هدر رفت سالیانه میلیاردها مترمکعب آب در این استان چهارفصل جلوگیری کند که اگر بتوانیم این آبها را به دشتها و مزارع برسانیم رونق بسیار بالایی در کشاورزی استان ایجاد خواهد شد، هرچند تأمین آب شرب مردم منطقه که نیاز اصلی است هم تأمین میشود.
83 درصد از گنجایش مخزن سد کوثر پُر است
خدری در ادامه نیز بابیان اینکه هماکنون میزان آب ذخیرهشده سد کوثر به 454 میلیون مترمکعب رسیده است افزود: 83 درصد از گنجایش مخزن 547 مترمکعبی این سد پُر است. نرمال تراز این مخزن بتنی با سطح دریا 625 متر و هماکنون تراز این سد 618.50 متر است لازم به ذکر است که دبی ورودی آب به سد کوثر هماکنون 10 مترمکعب بر ثانیه است.
وی ادامه داد: اما پروژه آبرسانی به چهار شهر دهدشت، سوق، لنده و چرام را در دست اجرا داریم که حدود 25 میلیون مترمکعب به این امر تخصیصیافته است و دیگری پروژه آبرسانی به یک هزار و 200 هکتار از اراضی کشاورزی «دشت مور» گچساران است که 20 میلیون مترمکعب تخصیص دارد و دیگر هم پروژه آبرسانی به جنوب شرق خوزستان که 51 میلیون مترمکعب تخصیص دارد و قرار است از سد کوثر تأمین آب شوند.
مدیر بهرهبرداری سد کوثر تصریح کرد: علاوه بر این موضوعات تأمین آب پتروشیمی گچساران در سالهای اخیر از طریق سد کوثر انجامشده که سالانه حدود 17 میلیون مترمکعب تخصیص دارد که در حال حاضر نیز وارد مدار بهرهبرداری است و این مهم از طریق خط انتقال سد کوثر انجام میشود. هماکنون نیز چهار ایستگاه پمپاژ دشت لیشتر بااعتباری بالغبر 100 میلیارد ریال در حال تعمیر و راهاندازی است که بهزودی شاهد بهرهبرداری این ایستگاههای پمپاژ خواهیم بود.
اهمیت طرح آبرسانی به دشت لیشتر
رئیس منابع آب گچساران در گفتگو با این پایگاه خبری تحلیلی در خصوص طرحهای آبرسانی به دشت لیشتر گفت: طرح عظیم آبرسانی به اراضی دشت لیشتر از سال ۱۳۸۱ با اجرای طرح سامانه انتقال آب از سد کوثر به دشت لیشتر به طول ۱۹ کیلومتر و با لوله فلزی با قطر یک هزار و ۶۰۰ میلیمتر آغاز شد.
سید معصوم افضلی افزود: هدف از اجرای این سامانه نیز انتقال آب از سد کوثر به هفت هزار و ۸۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی دشتهای لیشتر، اراضی تراس چپ رودخانه خیرآباد، تنگ انگشترک و آبرزی بهصورت ثقلی بوده که هماکنون این خط انتقال اجراشده و در حال بهرهبرداری است.
افضلی تصریح کرد: همزمان با اجرای سامانه انتقال آب، شبکه اصلی آبیاری دشت لیشتر نیز در سال ۱۳۸۳ کلنگ زنی و فعاليت اجرایی آن شروع شد. البته توزیع آب در اراضی کشاورزی دشت لیشتر با احداث سازههایی شامل احداث کانالهای بتنی روباز و خطوط لوله انتقال آب امکانپذیر بوده که در قالب شبکه اصلی آبیاری طراحیشده است.
وضعیت شبکه اصلی آبیاری دشت لیشتر
وی ادامه داد: شبکه اصلی آبیاری دشت لیشتر شامل احداث ۱۲/۶ کيلومتر کانال روباز با لاینیگ بتنی، خطوط اصلی انتقال آب به طول ۵۲ کیلومتر شامل لولهگذاری فلزی، آزبست و جی آر پی، همچنین اجرای ۴۵۰ حوضچه هوا، تخلیه و آبگیر بر روی خطوط انتقال آب، سازههای آب پخش، چک، دراپ، سیفون و پایپ جکینگ، خاکبرداری، خاکریزی و...است که تماماً اجرا و در مدار بهرهبرداری قرارگرفتهاند.
رئیس منابع آب گچساران بابیان اینکه همزمان با اجرای شبکههای اصلی آبیاری عملیات اجرایی احداث ایستگاههای پمپاژ شبکه اصلی آبیاری دشت لیشتر نیز در سال ۱۳۸۶ آغاز شد افزود: با توجه به الگوی کشت و روشهای آبیاری (بارانی و قطرهای تحتفشار) تعریفشده در اراضی کشاورزی دشت لیشتر، تأمین فشار لازم در خطوط انتقال اصلی و فرعی تنها از طریق احداث ایستگاههای پمپاژ مقدور بود که با طراحی انجامشده نیز چهار ایستگاه پمپاژ برای واحدهای عمرانی ۱ و ۲ و ۳ و ۴ که در حدود دو هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی دشت را تحت پوشش داشتند این ایستگاهها احداث شدند.
افضلی ادامه داد: همزمان با عملیات اجرایی احداث ایستگاههای پمپاژ، احداث شبکههای فرعی ۳ و ۴ واحدهای عمرانی ۱ در مقیاس ۴۵۰ هکتار با روش آبیاری و واحد عمرانی ۲ در مقیاس ۷۵۰ با روش آبیاری قطرهای و واحدهای عمرانی ۵ و ۶ نیز با روش آبیاری سطحی در سال ۱۳۹۰ کلنگ زنی و عملیات اجرایی آن آغاز شد.
وی اظهار کرد: شبکههای فرعی ۳ و ۴ واحد عمرانی ۱ در مقیاس ۴۵۰ هکتار تماماً اجرا و در حدود ۳۰ درصد واحد عمرانی ۲ و ۱۰ درصد هم واحدهای عمرانی ۵ و ۶ انجامشده بود که برابر با قانون مصوب نیز شرکت آب منطقهای را از اجرای شبکههای فرعی درجه ۳ و ۴ منع و اجرای شبکههای ۳ و ۴ به سازمان جهاد کشاورزی واگذار شد.
توسعه اقتصادی از اهداف طرح آبرسانی به لیشتر
رئیس منابع آب گچساران تصریح کرد: عملاً آبیاری مزارع کشاورزی با رهاسازی آب در کانالهای روباز در سال ۱۳۹۰ آغاز شد و کشاورزان از نعمت آب با استفاده از برداشت آب از کانالها منتفع شدند. در حال حاضر این طرح دارای ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی بوده و از محلهای مختلف برای تکميل طرح اعتباراتی در نظر گرفتهشده است.
افضلی بیان کرد: پیمانکاران فعال در دشت در حال اورهال ایستگاهها، محوطهسازی و نصب دوربینهای مداربسته ایستگاههای پمپاژ بوده که از محل اعتبارات ملی نیز ۳۰۰ میلیارد ریال برای شبکه آبرسانی دشت لیشتر در نظر گرفتهشده است.
هدف از اجرای این طرحها هم ایجاد اشتغال، محرومیتزدایی، توسعه اقتصادی و توليد ثروت، تولید محصولات استراتژيک کشاورزی، توسعه و بهبود آبوخاک، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و...بوده است البته برای تکمیل این طرح حدود ۱۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
اقدامات جهاد کشاورزی در دشت لیشتر
رئیس جهاد کشاورزی گچساران در گفتگو با این پایگاه خبری تحلیلی با اشاره به اقدامات جهاد کشاورزی در دشت لیشتر این شهرستان گفت: تسطیح اراضی کشاورزان، توزیع بذر اصلاحشده، توزیع انواع نهادها، اجرای آبیاری نوین بارانی و قطرهای، برگزاری کلاسهای مختلف آموزشی و ترویجی در تمامی زمینههای کشاورزی کاشت تا برداشت برای کشاورزان منطقه لیشتر انجامشده است.
لیلا عطازاده افزود: همچنین نظارت بر مراحل مختلف رشد انواع محصولات کشاورزی، پرداخت انواع تسهیلات جهت خرید تراکتور و ادوات مختلف کشاورزی، پرداخت تسهیلات اجرای آبیاری بارانی و قطرهای و توزیع انواع درختهای مرکبات، زیتون، خرما و نظارت بر انواع کارخانههای ذرت خشککن و شرکت تولید بذر از دیگر اقدامات جهاد کشاورزی گچساران در منطقه لیشتر است.
ظرفیتهای بزرگ کشاورزی در لیشتر
رئیس جهاد کشاورزی گچساران با اشاره به ظرفیتهای کشاورزی دشت لیشتر هم تصریح کرد: وجود دو کارخانه ذرت خشککنی و شرکت تولید بذر گواهیشده گندم در این منطقه، وجود مرکز خدمات جهاد کشاورزی واقع در روستای اسلامآباد لیشتر، وجود شبکه آبیاری در کل دشت لیشتر، احداث کشتارگاه مرغ با پیشرفت 90 درصدی از ظرفیتهای بخش کشاورزی در منطقه لیشتر گچساران است.
عطازاده در ادامه اظهار کرد: با توجه به خاک مرغوب و وجود منابع آب نسبتاً مناسب همچون سد کوثر محصولاتی استراتژیک همچون گندم و جو (آبی و دیم)، ذرت علوفهای (دانهای و شیرین)، کشت انواع سبزیجات، کشت انواع صیفیجات و گوجهفرنگی، کشت انواع حبوبات در کنار باغات مختلف مرکبات، نخل زیتون و...از محصولات این منطقه به شمار میروند.
وی در ادامه نیز به چالشها و مشکلات پیش روی کشاورزان منطقه لیشتر اشاره کرد و گفت: تکمیل شبکه آبیاری تحتفشار دشت لیشتر، احداث مرکز خرید انواع محصولات کشاورزی، احداث سردخانه، سرمایهگذاری در بخشهای مختلف کشاورزی بهصورت خصوصی، احداث صنایع تبدیلی و ایجاد بازارچههای کشاورزی از مهمترین چالشها و مشکلات کشاورزان در این منطقه است.
بر اساس این گزارش بخش کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد باوجود ظرفیتهای فراوان، از چالشهای مهمی نیز برخوردار است. برای توسعه این بخش، باید چالشهای پیش رو برطرف و ظرفیتها به نحو مطلوبی به کار گرفته شوند. برای مقابله با این چالشها و بهرهبرداری بهینه از ظرفیتها، میتوان با افزایش سرمایهگذاری در زیرساختهای کشاورزی بهمنظور بهبود آبیاری، ایجاد راههای دسترسی به بازارها و ارتقاء فناوریهای کشاورزی به توسعه این بخش کمک کرد.
همچنین، ترویج بهرهوری کشاورزی از طریق آموزشهای فنی و کشاورزی و انتقال فناوریهای نوین نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. دولت میتواند از طریق تخصیص اعتبارات دولتی، تشویق سرمایهگذاران بخش خصوصی و حمایت از نهادهای بینالمللی، زمینه را برای افزایش سرمایهگذاری در زیرساختهای کشاورزی استان فراهم کند.
با توجه به ظرفیتهای فراوان و منحصربهفرد بخش کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد، این منطقه توانسته است با تولید محصولات باکیفیت و بهرهوری مناسب، به یکی از مهمترین محرکهای توسعه اقتصادی منطقه نیز تبدیل شود. با اندیشیدن هوشمندانه و مدیریت منابع، میتوان به بهبود شرایط زیرساختی، تعادل در توزیع منابع و افزایش بهرهوری در کشاورزی پیشرفت قابلتوجهی را تجربه کرد. همچنین، ترویج فنّاوریهای نوین و انتقال دانش کشاورزی میتواند به توسعه پایدار و ایجاد اشتغال در این منطقه کمک کند. با بهرهگیری از این راهکارها، انتظار میرود که بخش کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد بتواند نهتنها به ارتقاء سطح زندگی کشاورزان و بهبود وضعیت اقتصادی منطقه کمک کند، بلکه به پایداری محیطزیست و توازن در توسعه نیز مؤثر باشد.
انتهای خبر/
پربیننده ترین ها
- ■ فریاد آزادی قدس در گچساران طنین انداز شد+ تصاویر
- ■ نماز عید سعید فطر در گچساران اقامه شد+ تصاویر
- ■ نجواهای عاشقانه گچسارانیها در دومین شب قدر
- ■ نوای الغوث الغوث گچسارانیها در اولین شب قدر
- ■ حال و هوای سومین شب قدر در گچساران
- ■ تلچگاه؛ تاج طبیعت کهگیلویه و بویراحمد+ فیلم
- ■ اولین نماز جمعه گچساران در سال ۱۴۰۴
- ■ جشنواره «هفتسین» دانش آموزی در گچساران+ تصاویر
- ■ جشن «روزه اولیها» در گچساران+ تصاویر
- ■ نبض تند خرید «شب عید» در بازار گچساران
- ■ آخرین توصیههای فرماندار گچساران به مدیران+ تصاویر
- ■ بهترین مناطق گردشگری گچساران برای سیزده بدر+ تصاویر
- ■ اقدامی برای توسعه علمی و فرهنگی در گچساران+ تصاویر
- ■ تابلوی چشمنواز طبیعت در «گناوه لری» گچساران+ تصاویر
- ■ 80 دستگاه یخچال به «مددجویان» گچساران اهداء شد+ تصاویر
آخرین اخبار
- ♦ خبرهای خوب مدیرعامل مخابرات کهگیلویهوبویراحمد+ تصاویر
- ♦ زیارتگاه «فخرالدین احمد» نگین معنویت در دل طبیعت باشت+ تصاویر
- ♦ روزهای خوش کشاورزان در «دشت لیشتر» گچساران+ تصاویر
- ♦ جاذبههای گردشگری «کلگه امیرشیخی» در باشت+ تصاویر
- ♦ چالشهای جدی بهداشت و درمان در گچساران
- ♦ پاسخ امامجمعه موقت گچساران به تهدیدات ترامپ
- ♦ سفری رؤیایی به «نارک» در گچساران
- ♦ تلچگاه؛ تاج طبیعت کهگیلویه و بویراحمد+ فیلم
- ♦ کهگیلویه و بویراحمد لرزید+ جزئیات
- ♦ تابلوی چشمنواز طبیعت در «گناوه لری» گچساران+ تصاویر
- ♦ بهترین مناطق گردشگری گچساران برای سیزده بدر+ تصاویر
- ♦ تشدید نظارت بازرسان صمت بر واحدهای صنفی گچساران/ وقتی صنوف متخلف اعمال قانون شدند+ تصاویر و فیلم
- ♦ یومالله «۱۲ فروردین» سرآغاز حاکمیت مردمسالاری دینی
- ♦ شلالدون، نگین گردشگری کهگیلویه و بویراحمد
- ♦ نماز عید سعید فطر در گچساران اقامه شد+ تصاویر