کدخبر: ۷۹۹۲۲
۲۳ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۲۵
چاپ

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند؛

دریاچه مصنوعی، پروژه‌ای که سخت پیش می‌رود+ تصاویر

دریاچه مصنوعی گچساران

دریاچه مصنوعی گچساران یکی از پروژه‌های منحصربه‌فرد در جنوب کشور به شمار می‌رود که باگذشت نزدیک به 11 سال همچنان به بهره برداری نرسیده و با وعده وعیدهای مسئولان در دوره‌های مختلف دست‌وپنجه نرم کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی‌ «آفتاب گچساران» ،دریاچه مصنوعی گچساران یکی از پروژه‌های بزرگ عمرانی در جنوب کشور است که در سال ۱۳۹۳ در بخش شرقی بوستان شهدای گمنام کلنگ زنی شد این طرح باهدف ایجاد یک مجموعه تفریحی و ورزشی طراحی‌شده و قرار بود بزرگ‌ترین دریاچه مصنوعی در جنوب ایران باشد.

این پروژه در زمینی به مساحت حدود ۶۰ هزار مترمربع اجرا می‌شود که از این میزان ۴۰ هزار مترمربع به فضای پارک و ۲۰ هزار مترمربع به دریاچه مصنوعی اختصاص دارد در طراحی اولیه امکاناتی نظیر، رستوران اغذیه‌فروشی، پیست اسکی، دوچرخه‌سواری، قایقرانی، زمین چمن و بسکتبال و... پیش‌بینی‌شده است. با جود آغاز عملیات اجرایی در سال ۱۳۹۳، این پروژه به دلیل کمبود اعتبار و مشکلات اجرایی با تأخیر مواجه شد و تا سال ۱۳۹۸ پیشرفت قابل‌توجهی نداشت.

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!+ تصاویر

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!

22 تیرماه سال 93 بود که اردلان زینل زاده (شهردار اسبق) از طراحی دریاچه‌ مصنوعی در بخش شرقی بوستان شهدای گمنام گچساران خبر داد. وی گفته بود: «کار طراحی دریاچه بوستان شهدای گمنام گچساران در دستور کار قرار دارد که در طراحی احداث این دریاچه فضای افزون بر یک هکتار پیش‌بینی‌شده است که طی ماه‌های آینده آغاز می‌شود. البته هیچ زمان و تاریخ خاصی برای اتمام و بهره‌برداری از این دریاچه پیش‌بینی‌نشده است، زیرا فعلاً در مرحله طراحی قرار دارد»

اما در آبان ماه سال 94 شهردار اسبق در بازدید از پروژه‌های عمرانی شهرداری در جمع خبرنگاران در خصوص این پروژه همه گفته بود که پروژه تکمیل و توسعه بوستان شهدای گمنام که محدوده آن ۷ هکتار است ۱/۵ هکتار آن به دریاچه مصنوعی اختصاص داده‌شده است.

زینل زاده با اشاره به اینکه این دریاچه ازنظر منظر و سیمای شهری بسیار تأثیرگذار است، افزوده بود: «این دریاچه قابلیت تفریحی و ورزشی دارد و در نوع خود در جنوب کشور بی‌نظیر و یک پروژه شاخص محسوب می‌شود. ترکیب این دریاچه مانند پل خواجو و سی‌وسه‌پل است که دارای رستوران، اغذیه‌فروشی و قابلیت ورزشی مانند پیست اسکی، دوچرخه‌سواری، قایقرانی، زمین چمن و بسکتبال است»

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!+ تصاویر

زینل زاده بابیان اینکه عملکرد این پارک شهری است و برای گردشگران و مسافران نوروزی می‌تواند یک جنبه اقامتی داشته باشد بازهم بیان کرده بود که اجرای کامل این پارک نیاز به ۷۰ میلیارد ریال اعتبار دارد و تاکنون ۳۰ میلیارد هزینه شده است و ۴۰ درصد پیشرفت هم فیزیکی دارد.

شهردار اسبق دوگنبدان در مورد زمان افتتاح این طرح بزرگ و استثنایی خاطرنشان کرده بود: «پیگیری‌هایی نماینده شهرستان‌های گچساران و باشت (تاجگردون) درزمینهٔ جذب ۵۰ میلیارد ریال اعتبار از طریق کمک‌های نفت انجام‌شده که در قالب ورزش و جوانان به این پروژه تزریق می‌شود. قطعاً در سال جاری (سال 94) شاهد افتتاح و به بهره‌برداری رسیدن این طرح بی‌نظیر هستیم که جا دارد از تلاش‌های نماینده مردم شهرستان‌های گچساران و باشت و اداره ورزش و جوانان تشکر و قدردانی ویژه‌ای داشته باشیم»

هیاهوی پروژه میلیاردی زود خوابید!

با این تفاسیر از تبلیغات رسانه‌ای و هیاهوی پروژه دریاچه مصنوعی گچساران سال‌ها می‌گذرد ولی همچنان این پروژه به مرحله بهره‌برداری نرسیده است. اگرچه وعده‌های مکرر مسئولین برای بهره‌برداری از این پروژه بارهای بار هم تیتر اول برخی رسانه‌های شهرستان و استانی هم شده است. صدالبته پیش‌ازاین و در طول سال‌های گذشته رسانه‌های خبری شهرستان در گزارش‌های متعددی به موانع پیش روی این پروژه پرداختند تا برخی مشکلات و موانع این پروژه را انعکاس داده و زمینه رفع آن‌ها را فراهم کنند اما آن‌گونه که باید پیش می‌رفت، محقق نشد.

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!+ تصاویر

 توقف طرح به دلیل کمبود اعتبار

اما خرداد 95 بود که بازهم «زینل زاده» شهردار وقت دوگنبدان از متوقف شدن این پروژه خبر داده و گفته بود: «این دریاچه مصنوعی بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته که در حال حاضر با توجه به کمبود اعتبار متوقف‌شده است. برای تکمیل دریاچه مصنوعی گچساران اعتباری افزون بر ۸۰ میلیارد ریال موردنیاز است که تاکنون با انجام محوطه‌سازی و خریدهای پیمانکار افزون بر ۳۰ میلیارد ریال در این طرح هزینه شده است»

 بنابراین دی‌ماه 95 جلسه رسیدگی به مشکلات بخش ورزش شهرستان گچساران و باشت با حضور غلامرضا تاجگردون (نماینده مجلس)، مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد، شهردار و جمعی دیگر از مسئولین در سالن جلسات فرمانداری گچساران برگزار می‌شود که اردلان زینل زاده در این جلسه با اشاره به تعویق پروژه‌های ورزشی در این شهرستان بیان کرده بود که کارها در بخش ورزش دو سال به تعویق افتاده است، دریاچه مصنوعی این شهرستان دارای فضاهای ورزشی، تفریحی و طراحی سنتی با سیما و منظر خوبی است که بعد از مدت‌ها هنوز پروژه‌ها در دست بررسی است.

وی اضافه کرده بود که سکوی دور دریاچه مصنوعی جهت تعبیه آمفی‌تئاتر است و رستوران و موارد کلی ساختاری از صفرتا صد با پیمانکار در آغاز روند خاک‌برداری تا مرحله سفت‌کاری خواهد بود. بحث واگذاری ادامه کار با موافقت‌نامه‌ای که قرار است اصلاح شود در ادامه انجام خواهد شد که تلاش ما سرعت در کار است. متأسفانه بافت ناکارآمد کار باعث تغییر دستور کار شد و موجب شد تا عملیات با روند سنگین‌تری پیش رود و نوسان در بحث اعتبارات و رویکرد جدید و موافقت‌نامه‌هایی که در شرف عقد است باعث شده که تاریخ اتمام را تا پایان تابستان ۹۶ اعلام کنیم.

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!+ تصاویر

شهرداری نمی‌خواهد پروژه اجرا شود!

در ادامه این جلسه غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران و باشت در مجلس به اظهارات شهردار واکنش نشان داده و بیان می‌کند: «برداشت من این است که شهرداری نمی‌خواهد پروژه اجرا شود. این کار نیاز به قراردادی صحیح دارد و پیش‌درآمد جذب یک هزینه ۴ میلیارد تومانی؛ تنها ۱۰۰ میلیون تومان است نباید برای مواردی این‌چنین و انتقاد از انعقاد قرارداد و موافقت‌نامه جلسه برگزار شود، تسریع درروند اجرای عملیات عمرانی پروژه باید در اولویت باشد»

بااین‌وجود نیز دریاچه مصنوعی گچساران یکی از پروژه‌های منحصربه‌فرد در جنوب کشور به شمار می‌رود و اما آنچه امروز در عمل مشاهده می‌شود این است که اکنون باگذشت نزدیک به 11 سال همچنان به بهره‌برداری نرسیده و با وعده وعیدهای مسئولین در دوره‌های مختلف دست‌وپنجه نرم کرده است.

بااین‌حال رضا قشقایی شهردار دوگنبدان در خردادماه سال 1402 در گفتگو با این پایگاه خبری تحلیلی در خصوص پروژه دریاچه مصنوعی گچساران به مواردی اشاره و گفته بود: «متأسفانه پروژه دریاچه مصنوعی دریکی از مناطق مرکزی این شهرستان از سال 97 به دلیل تزریق نشدن اعتبارات متوقف و راکد شد. این طرح به مساحت بیش از 6 هکتار در سال 93 به اسم دریاچه بوستان شهدای گمنام کلنگ اجرایی آن به زمین خورد که در همان ابتدا با قرارداد 25 میلیارد ریالی اولین پیمان آن اجرا شد و در مرحله دوم نیز با قرارداد 24 میلیارد ریال و سال 95 نیز با 63 میلیارد ریالی مناقصه آن اجرا شد»

قشقایی با اشاره به اینکه مناقصه اول و دوم این پروژه خاتمه پیداکرده بود افزود: پروژه در پیمان سوم تسویه‌حساب شد اما خاتمه پیمان انجام نشد، در پیمان چهارم در سال 97 نیز از سوی شرکت اجراکننده آن برای دریافت طلب خود به دستگاه قضا شکایت کرده است. یکی از دلایل اصلی راکد بودن این پروژه عدم تزریق اعتبار بوده است.

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!+ تصاویر

غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران و باشت در آبان ماه 1402 در صفحه شخصی خود نسبت به وضعیت پروژه دریاچه مصنوعی گچساران پارک نفت انتقاد کرده و نوشته بود «که این پروژه که می‌توانست یکی از بهترین پارک‌های دریاچه‌ای جنوب کشور باشد باوجود صرف میلیاردها تومان هزینه و ایجاد زیرساخت‌های قوی به حالت تعطیل درآمده و به خواب زمستانی رفته است. مصالح آماده در محل پروژه باقی‌مانده‌اند و تنها یک نگهبان در آنجا حضور دارد، درحالی‌که مردم از این خدمت بی‌بهره مانده‌اند»

کار اتمام و تكميل این پروژه سخت است

وی در آبان ۱۴۰۳ بیان کرد که پروژه‌های پارک دریاچه شهدای نفت و ورودی محله لبنان گچساران که چند سال رهاشده بودند، با هماهنگی مسئولین و دستگاه‌های اجرایی دوباره آغاز به فعالیت خواهند کرد او ابراز امیدواری کرد که با تخصیص اعتبارات لازم این طرح‌ها به‌زودی به بهره‌برداری برسند. اگرچه تاجگردون در بازدیدی که در اواخر بهمن 1403 از این پروژه داشت بیان کرده کار اتمام و تكميل این پروژه سخت است ولی تمام خواهد شد.

بر این اساس نیز این پروژه پس از چهار سال توقف با تغییر دستگاه اجرایی از شهرداری دوگنبدان به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گچساران از سر گرفته شد. هدف از این اقدام تکمیل و بهره‌برداری از این مجموعه تفریحی و ورزشی برای استفاده شهروندان و گردشگران است. با توجه به اینکه از زمان وعده‌های داده‌شده برای اجرای پروژه میلیاردی دریاچه مصنوعی که از آن به‌عنوان پروژه‌ای کم‌نظیر در جنوب کشور یاد می‌شد سال‌ها گذشته است و مردم منتظرند تا ببینند که حاصل این‌همه سال انتظار چه وقت محقق خواهد شد.

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!+ تصاویر

اعتبار اولیه این پروژه ۵۵۰ میلیارد ریال

محمدمراد راغ پور رئیس بنیاد مسکن گچساران در گفتگو با این پایگاه خبری تحلیلی گفت: دریاچه مصنوعی شهر دوگنبدان در زمینی به مساحت تقریبی ۶.۶ هکتار در حال اجرا است که شامل فضاهای ورزشی، پیست دوچرخه‌سواری، آبشار، رستوران، کافی‌شاپ و... است.

وی افزود: حدود ۱.۵ هکتار دریاچه در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان گچساران در سال ۱۴۰۳ پس از ۴ سال تعطیلی برای اجرا به بنیاد مسکن محول شد که اعتبار اولیه این پروژه ۵۵۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و مسئولیت‌های اجتماعی نفت است.

راغ پور تصریح کرد: در حال حاضر نیز پروژه فعال است و تاکنون بیش از 7 هزار مترمربع پیاده‌روسازی، بخشی از تأسیسات مکانیکی، برقی و جداره سازی آن اجراشده است.

وقتی وعده‌ها از پروژه جلو می‌زنند!+ تصاویر

گفتنی است پروژه دریاچه مصنوعی گچساران که به‌عنوان بزرگ‌ترین دریاچه مصنوعی جنوب کشور شناخته می‌شود دارای امکاناتی مانند رستوران‌های روی آب، پیست‌های دوچرخه‌سواری و پیاده‌روی، زمین‌های ورزشی و سینمای تابستانه است. با احیای این پروژه انتظار می‌رود که ظرفیت‌های گردشگری شهرستان گچساران به‌طور قابل‌توجهی افزایش یابد. با توجه به پیشرفت‌های اخیر امید می‌رود که در آینده نزدیک دریاچه مصنوعی گچساران به یکی از جاذبه‌های گردشگری و تفریحی مهم در جنوب کشور نیز تبدیل شود.

انتهای خبر/