کدخبر: ۷۹۴۴۷
۰۴ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۱۲
چاپ

آتش در «خامی» بی رحمانه می تازد؛

تراژدی خاکستر شدن جنگل های کهگیلویه‌وبویراحمد+ تصاویر

آتش سوزی کوه خامی

کارشناسان معتقدند بیش از 90 درصد آتش‌سوزی جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد عمدی است و این قصه پردرد و رنج امروز محیط‌زیست این خطه زرخیز است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی‌ «آفتاب گچساران» ، این روزها قصه سوختن مراتع و جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد، قصه تازه‌ای نیست چراکه مرگ بلوط‌های هزارساله در آتش هرسال اتفاق می‌افتد و هیچ‌گاه از خاکسترشان هم بلوطی تازه نمی‌روید، بسیجیان مثل همیشه پای‌کارند و نیروهای امدادی هم آماده، اما امکانات همچنان مثل گذشته است درحالی‌که  آتش همچنان در باد می‌رقصد و بلوط‌ها را خاکستر می‌کند.

‏اگرچه سرکشی آتش در جنگل‌های زاگرس خود تراژدی هرساله‌ای است که با مرگ تلخ هزاران بلوط پیوند خورده است، اما در این میان ارتفاعات، کوه‌ها و مناطق حفاظت‌شده کهگیلویه و بویراحمد سهم بیشتری از آتش‌سوزی‌ها را دارد و سالانه بسیاری از گونه‌های گیاهی و بلوط‌هایش در آتش خاکستر می‌شوند.

تراژدی خاکستر شدن جنگل های کهگیلویه‌وبویراحمد+ تصاویر

بااین‌وجود، در طول سال‌های گذشته هر بار که جنگل‌های بلوط کهگیلویه و بویراحمد طعمه حریق شد، مسئولان از کمبود برای مقابله با آتش سخن می‌گفتند و این روزها هم شاهدیم همه از کمبود امکانات صحبت می‌کنند، همان تجهیزات خاصی که هیچ‌وقت به‌طور کامل تأمین نشد. وجود بافت کوهستانی و سخت گذر بودن مهم‌ترین عامل افزایش خسارت ناشی از آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌های این استان به شمار می‌رود، بنابراین بیش از 80 درصد آتش‌سوزی‌های کهگیلویه و بویراحمد در مناطق سخت گذر این استان رخ می‌دهد که تا رسیدن نیروهای امدادی بخش وسیعی از جنگل‌ها و مراتع نیز از بین رفته است.

به گفته کارشناسان، بخشی از مراتع و جنگل‌های زاگرس از منابع طبیعی باارزش کشورمان به شمار می‌روند که همه‌ساله بنا بر دخالت عواملی نیز جرقه‌های حاصل از افزایش دما، وزش بادهای گرم و عوامل انسانی؛ در شعله‌های آتش نابود می‌شوند.  امسال نیز شاهد آتش‌سوزی‌های گسترده در سطح جنگل‌ها، مراتع و علفزارهای مناطق وسیعی از استانمان بوده‌ایم که به گفته مسئولان سهم عامل انسانی در وقوع این آتش‌سوزی‌ها هم کم از دیگر عوامل نبوده است.

بنابراین عمده دلیل تهدیدکننده جنگل‌ها در کهگیلویه و بویراحمد، آتش‌سوزی‌های عمدی و غیرعمدی بوده است که در چند سال اخیر منجر به تخریب بخش وسیعی از جنگل‌های بلوط در این استان شده است. بااین‌وجود، پیش‌بینی می‌شود همزمان با گرمای بی‌سابقه هوا بر تعداد و وسعت آتش‌سوزی‌ها در این استان نیز افزوده شود و خسارت ناشی از آتش‌سوزی‌ها به دلیل فقدان امکانات و تجهیزات خاموش‌کننده بیش از سال‌های‌ گذشته باشد.

تراژدی خاکستر شدن جنگل های کهگیلویه‌وبویراحمد+ تصاویر

ازاین‌رو کارشناسان معتقدند بیش از 90 درصد آتش‌سوزی جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد عمدی است و این قصه پردرد و رنج امروز محیط‌زیست این خطه زرخیز است، این روزها هم آتش‌سوزی‌ در برخی مراتع و جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد امان طبیعت را بریده است و به یک تراژدی و تهدید دائمی تبدیل‌شده است.

با این تفاسیر چند روزی است که آتش‌سوزی گسترده‌ای در منطقه حفاظت‌شده کوه خامی واقع در شهرستان باشت (منطقه شادگان، شاه بهرام و کوه لار) آغازشده است که باوجود تلاش‌های فراوان برای اطفای حریق، آتش‌سوزی در این منطقه همچنان ادامه دارد.

سرپرست فرمانداری باشت با اظهار تأسف از وقوع چندین فقره آتش‌سوزی در ارتفاعات جنگلی و مرتعی این شهرستان طی چند روز گذشته، از شعله‌ور شدن شعله‌های آتش در ارتفاعات حفاظت‌شده کوه خامی از اواسط این هفته خبر داد.

تراژدی خاکستر شدن جنگل های کهگیلویه‌وبویراحمد+ تصاویر

سید روح‌الله شاهینی در حاشیه امدادرسانی به امدادگران در آتش‌سوزی ارتفاعات خامی باشت گفت: شعله‌های آتش در منطقه حفاظت‌شده خامی از سه‌شنبه شروع و متأسفانه گرمای شدید، شیب تند، سخت گذر بودن و همچنین پوشش گیاهی متراکم منطقه، مهار آتش در ارتفاعات خامی را دشوار و بر دامنه این شعله‌ها نیز افزوده است.

سرپرست فرمانداری باشت بیان کرد: هم‌اکنون تعدادی از نیروهای مردمی، دستگاه‌های اجرایی، اعضای ستاد بحران، بسیج و نیروهای منابع طبیعی در حال مهار و خاموش کردن آتش در این مناطق هستند؛ بنابراین مهار آتش با دشواری‌های زیادی روبه‌روست و تاکنون بخشی از این آتش در دشت لار باشت کنترل‌شده است.

وی تصریح کرد: برای مهار آتش در ارتفاعات خامی نیازمند کمک فوری و نیروی بیشتر مردمی و امدادی هستیم. اگرچه سه فروند بالگرد برای مهار آتش‌سوزی جنگل‌های باشت مستقرشده‌اند که 2 فروندبالگرد هلی برن و جابجایی نیروها را بر عهده‌دارند و یک دستگاه بالگرد نیز به‌عنوان آب‌پاش در حال مأموریت است.

تراژدی خاکستر شدن جنگل های کهگیلویه‌وبویراحمد+ تصاویر

باید توجه داشت که کهگیلویه و بویراحمد با داشتن 20 درصد جنگل‌های حوزه زاگرس از گذشته تاکنون دارای یک پوشش جنگلی مناسب بوده است. ولی متأسفانه سالانه به دلیل اقلیم، سخت گذر بودن و تعرض‌هایی که به عرصه‌های منابع طبیعی در فصل پائیز موقع کاشت، در بهار بوته کنی گیاهان و تابستان به لحاظ پوشش جنگلی و آتش‌سوزی‌ها، در سایه بی‌مهری مسئولان و متولیان امر رو به‌سوی نابودی می‌رود.

هفت منطقه حفاظت‌شده با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.

بر این اساس آتش‌سوزی‌های پی‌درپی جنگل‌ها و مراتع کهگیلویه و بویراحمد هشدار و زنگ خطری است که تنها شناسایی کانون‌های بحران در منطقه و توجه ویژه به خسارت‌های جبران‌ناپذیر آن به پوشش گیاهی و جنگل‌های منطقه، می‌تواند راه‌حل عبور از وضعیت فعلی باشد.

انتهای خبر/

پربیننده ترین ها

آخرین اخبار